Napi menü 700 forintból: hogyan csinálnám? - Tervezett ételek: alapanyagok felhasználása

2025.06.08

Szeretek változatosan étkezni, ugyanakkor a kedvenc ételeimet képes vagyok napokon keresztül enni anélkül, hogy unalmassá válna, vagy veszítene az élvezeti értékéből. Amikor épp nem spórolok is hasonlóan eszem, csak a kiegészítőket váltogatom (pl a reggelihez banán, barack, körte… éppen mit tudok beszerezni vagy a hüvelyeseknél lencse, borsó, bab, zöldbab, vöröslencse, sárgaborsó…). Ezért nem is kellett túl sokat gondolkoznom, amikor az ételeket terveztem. Inkább az alapanyagok mennyisége lesz a kérdéses, ha egyszer nekivágok ennek a hétnek.

De most vegyük sorra a fontosabb alapanyagokat, hogy mihez tervezem felhasználni.

Zabpehely:

Tökéletes reggeli és vacsora opció. Vízzel "beáztatva" úgynevezett éjszakai zabkását gyakran fogyasztok különböző gyümölcsökkel, fűszerekkel, magokkal ízesítve. Jelen esetben almával, fahéjjal és almával, illetve fahéjjal is kombinálhatom majd. Az alma + fahéj kombót sosem unom meg 😊 Emellett pedig készíthetek "sütit" is belőle, szintén almával (és ha úgy szeretném fahéjjal) és tojással remek gofri, muffin, vagy bármilyen formában kisüthető egyszerű finomság, amit akár könnyedén magammal is tudok vinni, ha úgy van. Főzelékfeltétként tojással elkeverve is kisüthető, szerintem úgy is finom lenne.

Rizs:

Köretként borsóval, sárgaborsóval kiegészítve sült tofu vagy tojás (tükörtojás vagy főtt tojás) mellé remek. De el tudom képzelni főzelékfeltétként is, kis lepénykéket formázva kisütve (csak simán darált zabpehelybe forgatva vagy tojással panírozva) is. Aki szereti a tejberizst (én nem igazán) annak ez is jó opció lehet, szintén fahéjjal vagy almával fogyasztva… illetve, ha tojással egészítem ki és megsütöm akkor ebből is lehet valamilyen sütemény féleséget készíteni.

Zöldborsó:

Sárgarépával petrezselyemmel levesnek, melyhez zabpehelyből és tojásból tudok galuskát készíteni. De főzeléknek is szeretem, ehhez akár sült tofut akár tojást, de rizs- vagy zablepénykéket is tudok enni. Illetve ez a legkevésbé kedvencem, de rizshez is tudom keverni, hogy változatossá tegyem a köretet. Egy zacskóból mindhárom opció kijön ez máris 3 ebéd…

Sárgaborsó:

Ebből is lehetne levest készíteni, de én leginkábba főzelékre gondoltam (hagymával) amihez szintén jó a sült tofu, a tojás vagy a rizslepényke, zablepényke is. A sárgaborsó főzeléket akár többször is simán megeszem. Illetve rizshez keverni köretként is finom lesz. Egy zacskóból szintén elég nagy adagot lehet készíteni a főzelékből, és még jut köretnek is.

Tehát így van több reggeli / vacsora és ebéd alternatívám is.

A kétféle főzelék és leves mellett a rizses ételek már elég jó változatosságot adnak, ha egyszer sült tofuval, egyszer tükörtojással majd főtt tojással fogyasztom. Egy tofu nekem 2-3 étkezésre is elég. A tojással kell majd tervezni, hogy az kitartson.

Érdekes kísérlet lenne kipróbálni és ténylegesen csakis ezt fogyasztani 1 héten keresztül. Persze máris újabb alternatívák is vannak a fejemben. Lehetne egy olyan hetet is kihozni, amiben a főszerepet a levesek, húsleves és a benne főtt húsok utólagos sütése körettel fogyasztása és valamilyen más hüvelyes leves kapná. Ehhez valamilyen kenyérféle készítése és valamilyen hüvelyesből készült krém is passzolna. Természetesen zöldségekkel kiegészítve amennyire lehet. Vagy akár egy tésztás hetet is el tudok képzelni, ahol a tésztát szintén otthon készítené az ember, akár pizza, akár sajttal szórt szószos egytálétel zöldségekkel. Persze elég nagy tervezést igényelt már ez a pár hozzávaló kiválasztása is, hogy keretben maradjak… de lehet, ha ez bejött akkor annak is adok egy lehetőséget majd valamikor.

Neked tetszik ez a felfogás? Kipróbálnád magad egy ilyen héttel? Miket készítenél ezekből a hozzávalókból? Miket raknál a kosaradba? 

© 2025 A pipacs is virág
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el